This page doesn't have a translation yet

Data

Nov. 7, 2023

Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa - un festival dedicat tinerilor

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Network - Theatre Schools in Europe este prima ediție a Întâlnirii Școlilor de Teatru din Europa și se va desfășura între 10 și 16 noiembrie la Timișoara. Despre seria de spectacole de teatru și alte evenimente care se vor desfășura sub egida festivalului ne povestește Diana Katharina, profesor asociat la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara și membră a echipei artistice a proiectului.

Ce înseamnă un festival de teatru dedicat tineretului - sunt spectacole de teatru create pentru publicul tânăr sau chiar ei sunt cei care imaginează texte, scenarii, dramaturgia și regia unui spectacol?

Un festival de teatru dedicat tinerilor ar trebui privit în primul rând ca o oportunitate de dialog. Network - Theatre Schools in Europe înseamnă a descoperi și a cunoaște îndeaproape limbaje estetice, tendințe și viziuni ce se conturează în spațiul european și care dictează o direcție nu doar în artele spectacolului, ci și în privința modului în care diferite comunități se raportează la teatru și la educația artistică. Se dorește o întâlnire autentică între studenți, profesori, artiști și specialiști în domeniul teatrului, al muzicii și al artelor vizuale. Totodată, o intenție a fost și aceea de a pune pe hartă secția de actorie în limba germană din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, unică în România și în afara spațiului vorbitor de limba germană. Odată cu preluarea secției de către Alina Mazilu în 2022, această specializare a fost regândită din temelie și inclusă într-o strategie mai largă ce presupune alinierea la ceea ce se întâmplă în Europa la nivel de învățământ și proiecte artistice, dar și conectarea cu rețeaua E:UTSA (Europe: Union of Theatre Schools and Academies). La acest demers s-a alăturat Florin Vidamski, a cărui experiență a contribuit la noi abordări atât asupra componentei educative, cât și asupra celei artistice. Nevoia de a extinde colaborările și posibilitățile acestei specializări, dincolo de granițele naționale a condus și către cristalizarea primei ediții Network - Theatre Schools in Europe.

Odată cu pașii făcuți pentru internaționalizarea secției de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara a venit și provocarea de a aduce publicul timișorean mai aproape de impulsuri și căutări artistice internaționale. Pe lângă spectacolele prezentate de școlile și academiile de teatru invitate, programul festivalului include spectacole-lectură bazate pe texte contemporane internaționale, selecționate de teatrologul Réka Dunkler. Acestea se vor desfășura în liceele din Timișoara.

Programul e completat de prezența unor personalități cu discursuri extrem de puternice în domeniile în care activează și care se vor conecta cu participanții și cu publicul prin ateliere, conferințe și dezbateri – Yves Marc (Franța), Lucian Vărșăndan (România), Philip Kevin Brehse (Germania), Daniela Șilindean (România), László Zsolt Bordos (Ungaria), Adrian Damian (România), Sergiu Matiș (Germania), Dominik Strycharski (Polonia), Ioana Jarda (Franța), Arno Kleinofen (Germania), Oana Cristea Grigorescu (România), Marian Popescu (România), Ovidiu Mihăiță (România).

Network Theatre Schools in Europe | Program 10-11.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 10-11.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 12-13.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 12-13.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 14-15.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 14-15.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 16.11
Network Theatre Schools in Europe | Program 16.11

Ne poți povesti despre programul Network - Theatre Schools in Europe - cum a decurs colaborarea pentru a înființa o astfel de rețea, cum ați recrutat echipele de teatru, de unde vin și ce vor prezenta în festivalul?

Procesul a fost unul destul de complex, dar bine orchestrat de Florin Vidamski și Alina Mazilu, cei care au curatoriat festivalul. Au fost selectate mai multe școli de teatru care fac parte din E:UTSA sau din rețeaua *SKS (Ständige Konferenz Schauspielausbildung), dar și școli relevante din spațiul vorbitor de limba germană. Aceste școli și academii au trimis o propunere de spectacol; propunerile au fost vizionate și s-a făcut o selecție în concordanță cu nevoile și obiectivele festivalului. Astfel, pe perioada 10-16 noiembrie, la Timișoara vor fi prezente următoarele școli și academii care vor prezenta producții proprii: Academia Națională de Artă Dramatică „Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia, Facultatea de Muzică și Teatru din Hanovra, Academia de Artele Spectacolului Baden-Württemberg din Ludwigsburg, Facultatea de Teatru a Universității Metropolitan din Manchester, Universitatea Privată de Muzică și Artă a Orașului Viena, și Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow. Nu în ultimul rând, studenții din anul I și II ai secției de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara vor prezenta spectacolul Ora la care nu știam unii de alții (inspirat din textul laureatul premiului Nobel, Peter Handke), în regia lui Florin Vidamski. Spectacolul va putea fi vizionat în foaierul Casei Tineretului, pe 13 noiembrie, de la ora 19:00.

*Ständige Konferenz Schauspielausbildung (SKS) este un grup de lucru format din institute de stat sau municipale de formare a actorilor profesioniști din spațiul vorbitor de limbă germană, cu sarcina principală de asigurare a calității în formarea actorilor. (sursa)

Pe lângă programul de spectacole de teatru veți prezenta în cadrul festivalului o instalație în care o echipă de artiști colaborează cu studenții facultăților și academiilor de teatru invitate la Timișoara. Cum a luat naștere ideea unei instalații participative și cum a fost pusă în practică?

Human Installation a apărut din dorința de a aduce oamenii împreună și de a conecta diferite experiențe și estetici. Această instalație am gândit-o inițial pentru un proiect mult mai restrâns, ce includea doar studenții de la specializarea Artele Spectacolului – actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru (UVT). Finanțarea de care a beneficiat Network - Theatre Schools in Europe a oferit o nouă dimensiune prin participarea studenților școlilor și academiilor de teatru invitate.

Multitudinea demersurilor întreprinse în anul Capitalei Culturale la Timișoara a trezit în mine tot felul de stări contradictorii. Au devenit tot mai acute întrebările de tipul: Ce lăsăm în urma noastră cu toate aceste proiecte? Cât din ceea ce facem acum va fi relevant și peste 10-20 de ani? Suntem interesați să creăm punți de legătură cu viitoare inițiative (chiar dacă acestea nu vor fi tot ale noastre) sau urmărim agende proprii? Aceste chestionări cu nuanțe multiple au condus la ideea unei capsule a timpului în care generația actuală să poată lasă ceva relevant pentru ea din punct de vedere al lui aici și acum. Uneori nu e nevoie de acțiuni ample și demersuri ambițioase, ci doar de o mărturie colectivă a celor ce trăiesc și (re)simt din plin tumultul acestor vremuri.

Este însă nevoie de o echipă puternică care să faciliteze și să însoțească acest proiect și le sunt extrem de recunoscătoare celor care au acceptat fără ezitări să devină parte din echipa Human Installation. Implementarea conceptului este realizată de Kinga Ötvös, o artistă care pe mine personal mă fascinează cu fiecare apariție și care dispune de forța, dar și de sensibilitatea necesară lucrului într-un astfel de proiect. Textul care însoțește instalația îi aparține lui Carmen Tărniceru, al cărei debut dramaturgic poate fi descoperit pe platforma Teatrului Postnațional Interfonic în trilogia Flori de copii (regia Vlaicu Golcea). Un element esențial al instalației este universul sonor creat de Adrian Marian, artist vizual și producător de muzică electronică din Timișoara, iar spațiul scenic, afișul și componenta multimedia au fost gândite și realizate de studioul Electronic Resistance. La rândul său, Florin Vidamski s-a asigurat că sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca o asemenea echipă să poată fuziona și pentru ca schimbul de experiență și expertiză să se producă într-un cadru profesionist și sigur deopotrivă.

În ce măsură este relevant un astfel de festival care aduce mai multe forme de colaborări între artiști din discipline diferite și generația tânără? Planificați deja și o următoare ediție și dacă da, va fi tot în Timișoara sau ar lua forma unui festival nomad pe viitor?

Consider că astfel de întâlniri și colaborări sunt relevante pentru că produc un schimb de informație între oameni cu diferite background-uri culturale și educaționale. Important, atât pentru cei implicați direct în activitățile festivalului, cât și pentru public, este să nu rămână blocați într-o zonă clar delimitată ce se rezumă doar la mediul înconjurător apropiat. Asta nu înseamnă că trebuie să ne placă tot ceea ce vedem sau că trebuie să asimilăm o anumită direcție doar pentru că vine de afară, însă este esențial să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și de tendințele adoptate de ceilalți (sau de mecanismele din spatele acestor tendințe). De asemenea, este necesar să existe contexte care să pună în lumină artiști la început de drum, tineri care au nevoie de un cadru de desfășurare ce încurajează energia și entuziasmul.

În mod cert se dorește o viitoare ediție care să continue acest dialog și care să ofere acces la substanțe artistice cât mai diverse. Festivalul Network - Theatre Schools in Europe își propune să creeze conexiuni trainice, care să conducă spre viitoare proiecte, indiferent unde vor avea ele loc.

Intrarea la toate evenimentele festivalului Network - Theatre Schools in Europe este gratuită. Programul complet poate fi consultat pe pagina de Facebook sau pe pagina de Instagram.

Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara este parte din proiectul Sunlight Theatre. Performative Dialogues. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Culturală Artmedia și Universitatea de Vest Timișoara prin Facultatea de Muzică și Teatru - specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană.

Network - Theatre Schools in Europe face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.