This page doesn't have a translation yet

Data

Nov. 5, 2021

Memoriile Cetății contribuie la formarea viitoarei generații de street artists

Memoriile Cetății, ediția a IV-a, a acordat o atenție deosebită componentei educaționale, iar rezultatul a fost pe măsură: o intervenție cu caracter permanent pe o suprafață de 200 de metri pătrați din curtea Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Reflectând vizual tema programului din acest an, „Bega - între trecut și viitor”, precum și legăturile pe care canalul le creează cu orașele din Serbia, artiștii și profesorii coordonatori Corina Nani, Mihai Zgondoiu și Horațiu-Cristian Pavelescu au lucrat cu 26 de elevi de la Liceul de Arte Plastice și cu 8 studenți de la Facultatea de Arte și Design în tehnici precum pictură murală, grafitti și ceramică aplicată. 

Vă invităm să ne însoțiți într-o vizită virtuală care ilustrează pas cu pas etapele prin care Liceul de Arte Plastice din Timișoara a fost transformat într-un laborator de artă murală: https://www.youtube.com/watch?v=6pyU7KchCdo

„Alături de profesorii și artiștii Corina Nani, Mihai Zgondoiu - din partea Facultății de Arte și Design - respectiv arh. prof. Monica Sabău, arh. prof. Ariana Țuțuraș, arh. prof.Camelia Hîrja, arh. prof. Ioana Maria Junc – din partea Liceului de Arte Plastice din Timișoara - s-au  diseminat în rândul elevilor și al studenților tehnici ale artelor murale și decorative. 

"Personal, am avut ocazia să interferez în atelierele propuse cu tehnica mozaicului respectiv tehnica ceramicii, construind un dialog printr-o tehnica hibrid care le-a permis elevilor să înțeleagă întreg procesul tehnologic al obiectului ceramic, de la lut la biscuitare și glazurare. Atelierul de ceramică și serialitate realizat alături de prof. Gloria Gratti a aprofundat  această  artă, lucrările realizate urmând să fie baza unor viitoare proiecte interdisciplinare. Lucrările de artă murală ale studentelor Julia Toth și Andreea Baban au completat fericit bunele practici educaționale, reliefând importanța acestor demersuri în crearea de competențe, de cunoștințe aprofundate, marcând, totdodată, rolul creativității în planul educațional”, a declarat Horațiu-Christian Pavelescu, coordonator al programului educațional Memoriile Cetății 

Cu peste 20 de intervenții permanente în țesutul urban, organizatorii programului Memoriile Cetății acordă o importanță deosebită consolidării pe termen lung a acestor practici și, în 2021, contând și pe expertiza FISART, doresc să contribuie la o mișcare pe termen lung care să transforme Timișoara într-un pol al artei urbane. În mod deosebit, Memoriile Cetății își propune, prin aceste intervenții, să spună povestea orașului și a oamenilor săi și să creeze noi comunități în jurul artei urbane. 

„Astăzi, arta urbană, îndeosebi Pictura Murală Contemporană, a câștigat din ce în ce mai multă apreciere în marile orașe dezvoltate. Dacă în anii '70 vorbeam de vandalism prin mișcarea Graffiti, în zilele noastre putem observa o ramificare destul de proeminentă a fenomenului „free art”. Pentru o mai bună înțelegere a mișcării Street Art, avem nevoie de integrarea acestor forme de artă hibridă în sistemul educațional și mai ales în rândul celor tineri. Doar așa putem „corecta” ieșirile nereușite de pe zidurile ori clădirile urbane.

Alături de elevi și studenți, coordonați de Horațiu-Cristian Pavelescu, am realizat pe gardul Liceului de Arte din Timișoara o pictură murală de mari dimensiuni, cu inserții de stencil și ceramică aplicată. Pornind de la tema „Bega - între trecut și viitor”, am imaginat cursul râului Bega prin localitățile din România, suprapus cu elemente de faună și detalii urbane, redate printr-un colorit contrastant și de impact. Întâlnirea elevilor și studenților cu câteva din tehnicile post-graffiti a fost una benefică și relaxantă. Faptul că o parte din proiectul „Memoriile Cetății” s-a concentrat anul acesta pe o direcție educațională, a fost poate unul dintre marile câștiguri privind tinerele generații de creatori și nu numai” , a menționat lector univ. Dr. Mihai Zgondoiu 

Corina Nani, artist vizual și lect. univ. dr. la Facultatea de Arte și Design, coordonează din 2011 Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara, festival pionier în Timișoara, și este interesată de regenerarea urbană prin artă: 

„Noi, artiștii stradali, creăm și proiectăm orașul ca un spațiu deschis al educației, reușind astfel să combinăm dezvoltarea urbană și pedagogia în cadrul proiectului Memoriile Cetății 2021 lansat de Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii. Studenții Facultății de Arte și Design și elevii Liceului de Arte au avut ocazia de a răspunde la întrebările „cum am putea transforma orașul?” și „cum facem orașul mai colorat, mai atractiv?”. Acest tip de proiect le-a permis să lucreze în echipă, să experimenteze colaborarea și să încerce diferite tehnici de artă în spațiul public și, în același timp, să cerceteze specificul spațiului [...]  și-au dezvoltat capacitatea de a percepe în mod conștient mediul și de a analiza efectele acestuia prin participarea și identificarea activă." 

În 2021, programul Memoriile Cetății continuă cu alte două componente: picturi pe acoperișurile a cinci vaporașe S.T.PT., în curs de realizare în această perioadă, și cu componenta Poezia de stradă - Minutul de poezie, care aduce zi de zi la radio, în centre comerciale, corporații, librării din Timișoara, dar și din țară, versurile a peste 20 de poeți interpretați de actorii Laurențiu Pleșa și Alina Ilea. 

Vă invităm să urmăriți munca de zi cu zi a artiștilor și să ascultați poeme contemporane pe pagina de Facebook a proiectului, Facebook/MemoriileCetatii și pe Instagram

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.