This page doesn't have a translation yet

Data

Sept. 26, 2023

O noapte într-un campus cu o istorie de 100 de ani, la UPT

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Pe 29 septembrie, timp de o noapte, în intervalul 18:00 - 01:00, campusul Universității Politehnica Timișoara devine gazda evenimentului Noaptea Campusului Deschis. Mihaela Tilincă, cea care coordonează medierea UPT Campus Creativ ne oferă detalii din culisele acestui proiect.

100 de ani de istorie, învățare și încărcătură culturală sunt depozitați chiar aici, în spațiul acestui campus, fotografie: UPT Campus Creativ
100 de ani de istorie, învățare și încărcătură culturală sunt depozitați chiar aici, în spațiul acestui campus, fotografie: UPT Campus Creativ

Cui îi este dedicat evenimentul Noaptea Campusului Deschis?

Universitatea Politehnica Timișoara aniversează 100 de ani de campus, iar acesta a fost construit de la început pe dialogul între știință, tehnologie și cultură. Interesul pentru ceea ce înseamnă pedagogii alternative, modalități participative de cunoaștere și descoperire a științei, bazate pe experiment și descoperire, este în tradiția UPT, dacă ne gândim de exemplu la ceea ce a propus și exersat grupul Sigma, cunoscut în Europa și în lume, încă din anii ’70.

Noaptea Campusului Deschis este un eveniment important pentru toată comunitatea UPT și sperăm și pentru oraș. În acesta se pune în practică dimensiunea de creștere a Universitățiii și este construit pe nevoi concrete – știința e fascinantă, ingineria e un motor al acestor timpuri, arta provoacă imaginația și creativitatea.

Oamenii de știință se găsesc de obicei în medii profesionale destul de restrânse, petrecând mult timp în laborator acumulând nenumărate experiențe, dar nu au întotdeauna un mediu în care poveștile lor să fie cunoscute de copii, de vecinii din cartier și de întreaga comunitate. În pregătirea Nopții Campusului Deschis (și a altor asemenea evenimente pe care le avem pe agendă) s-au desfășurat ateliere de storytelling, pentru a învăța cum să construiască povești pentru public, cum să ajungă povestea omului din spatele unor invenții sau a inginerilor și a proceselor de inovare la public, cum să ajungem să vorbim aceeași limbă, chiar și atunci când domeniul de specialitate este unul destul de specific. E o invitație către timișoreni, mari și mici, din cartier și din oraș să revină în campus, să-i cunoască toate dimensiunile.

fotografie: UPT Campus Creativ, din cadrul evenimentului Zilele Studenților ca să vă faceți o idee de mood&vibe (sursa facebook UPT Campus Creativ)
fotografie: UPT Campus Creativ, din cadrul evenimentului Zilele Studenților ca să vă faceți o idee de mood&vibe (sursa facebook UPT Campus Creativ)

Atunci când o echipă pune la cale un eveniment care deschide ușile către cei curioși de un domeniu, sau în cazul acesta de colaborări între o universitate, un campus și creatori, cum își face planul? Ce faceți pentru ca să afle despre activități un un public cât mai larg?

Atunci când plănuim un proiect, implicăm o echipă tânără și foarte tânără - studenți din diverse facultăți, care au experiență de voluntariat sau din ligi studențești, dar și oameni activi la intersecția între inginerie și zona culturală din oraș. Ei se gândesc la un ritm, la împachetare și structurare și la un mod de comunicare cât mai aproape de public.

Planurile se ancorează mult în experiența proprie de adolescenți deveniți studenți a celor din echipa proiectului, din dorința lor de a pune în practică ceea ce le lipsea la un moment dat și ce simt că e relevant pentru următoarele generații. Conducerea Politehnicii și echipa matură (ca vârstă) a dat mână liberă și a investit încredere în studenții și tinerii absolvenți care au propus noua platformă UPT Campus Creativ, cea din care face parte și evenimentul Noaptea Campusului Deschis. Lucrurile sunt desenate așa cum le-ar plăcea tinerilor să fie, ei, tinerii, își exersează vocea pentru a aduce generațiile mature, dar și următoarele generații mai tinere, lângă ei.

Echipa și-a impus un indicator de succes foarte ambițios pentru această noapte, și anume ca toți cei care vor păși în 29 septembrie în campus, dar mai ales copiii și adolescenții, să poată simți freamăt, mirare și ceea ce înseamnă bucuria de a descoperi împreună lumea prin intermediul științei, tehnologiei și artei.

UPT Campus Creativ și Noaptea Campusului Deschis sunt un efort de echipă, care face vizibil procesul de transformare al campusului UPT inițiat de studenți împreună cu profesorii lor și comunitatea UPT, care traduce dorința unei generații noi, a tinerilor, de a provoca revizitare și înnoirea ecosistemului academic în care ei trăiesc și cresc, cu gândul la studenții actuali și viitori.

fotografie: UPT Campus Creativ, din cadrul atelierului de storytelling (sursa facebook UPT Campus Creativ)
fotografie: UPT Campus Creativ, din cadrul atelierului de storytelling (sursa facebook UPT Campus Creativ)

În cadrul evenimentului ați conturat mai multe trasee, Traseul Știință unde găsim Noaptea Laboratoarelor Deschise, Traseul Artă unde vor fi expoziții și instalații și Traseul Comunitate pe care, printre altele, se vizitează pavilioanele realizate de Facultatea de Arhitectură și se propun activități dedicate elevilor și copiilor.

Da, trasee și rute de vizitare din care publicul poate alege – ele conduc participanții prin și printre expoziții, experimente, laboratoare, spații de dialog și de relaxare, etc. Dacă vorbim de laboratoare, noi le deschidem ca pe locuri în care echipe lucrează la teme fascinante și de viitor - ne gândim de exemplu la domeniul automotiv, sau la biciclete alimentate cu hidrogen, în care vizitatorii vor intra să descopere o temă de interes, să experimenteze, să viseze și chiar să-și pună primele întrebări despre posibila lor rută de învățare sau profesională, dacă vorbim de copii sau tineri.

Se poate descoperi povestea din spatele cortinei unui laborator științific, cum ajungi de la o idee la o descoperire, ce înseamnă un experiment și cum se concretizează în practică. Prezentăm astfel fațeta mai palpabilă a științei și care este parcursul de inovator.

Imagine din cadrul workshopului în care studenți și cadre didactice din cele cinci facultăți de arhitectură din România au gândit cinci pavilioane legate de un concept și un parcurs comun (sursa: facebook UPT Campus Creativ)
Imagine din cadrul workshopului în care studenți și cadre didactice din cele cinci facultăți de arhitectură din România au gândit cinci pavilioane legate de un concept și un parcurs comun (sursa: facebook UPT Campus Creativ)

Noaptea Campusului Deschis este racordată la Noaptea Cercetătorilor Europeni, o inițiativă largă și cu tradiție deja de a prezenta știința publicului larg, pentru noi și sperăm pentru timișoreni. Evenimentul pune reflectorul pe ceea ce se întâmplă zi de zi, este o invitație pentru cei interesați de povești, de loc, de soluții spectaculoase în domeniul ingineriei, științei și colaborării cu artă și arhitectură. Este un teaser a tot ceea ce oferă campusul universitar și un loc de degustare a diferitelor arii de disciplină.n același timp, este și un cadru prin care se încurajează dialogul și procesul de creație și inovare, care este la fel de important ca obiectele finale.

Mergem pe ideea că spațiul fizic care găzduiește toată partea de știință, inovare, experiment este și el important, dar și momentele de respiro, momentele de povestit. Campusul este prezentat ca un living-room în care vizitatorii sunt invitați să se întâlnească și să povestească, traseul comunitate are darul să creeze pofta de povestit, de întrebări, multe lucruri se întâmplă la cafea sau la cină, adică la dialog. Învățarea împreună, unul despre altul și despre noi înșine.

Ideea de 100 de ani de campus conține desigur și partea de sport. Nu poți avea mintea clară dacă nu îi dai spațiu de sport, spațiu de odihnă, spațiu de relaxare. Spațiul parc este populat de pavilioane și instalații plăcute vizual tocmai pentru a crea contrapunctul acesta.

Pavilioane FAST, organizat împreună cu OAR și vernisajul celei de-a treia expoziții din cadrul programului Bright Cityscapes - Atlasul Distanțelor (sursa fotografie: facebook UPT Campus Creativ)
Pavilioane FAST, organizat împreună cu OAR și vernisajul celei de-a treia expoziții din cadrul programului Bright Cityscapes - Atlasul Distanțelor (sursa fotografie: facebook UPT Campus Creativ)

Noaptea Campusului Deschis este un eveniment organizat de UPT și Liga AC, parte din Timișoara Capitală Culturală 2023, sub înaltul patronaj al Parlamentului European. Un eveniment powered by George/ BCR, supported by inEdu, CCOC UPT, CoderDojo Timișoara, Asociația OneSource, EUDRES, Nokia, Spotlight Heritage, Lights On și alături de Vitesco și TE - curiosity partner.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.