This page doesn't have a translation yet

Data

Sept. 25, 2019

Regizorul Robert Dornhelm, ambasador Timișoara 2021

Consiliul director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii l-a desemnat pe regizorul Robert Dornhelm ca ambasador al Timișoarei 2021.

Regizorul, născut în 17 decembrie 1947 la Timișoara, a emigrat în Austria în 1961, unde a studiat la Academia de Film de la Viena. În prezent trăiește în Statele Unite unde își continuă cariera de regizor de film. Robert Donhelm a primit în 2014 și titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

În calitatea sa de ambasador al Timișoarei Capitală Culturală Europeană, regizorul va avea misiunea de a promova Timișoara peste graniță și de a susține evenimentele culturale organizate de Timișoara 2021.

Detalii biografice:

Robert Dornhelm s-a născut la Timisoara și a părăsit orașul la 13 ani pentru a se stabili la Viena, Austria unde a studiat și și-a început cariera de regizor de film. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru „The Children of Theater Street", un film despre studenţii de la Kirov Ballet, si pentru producţia „She Dances Alone", povestea tinerei Nijinska, fiica celebrului dansator Nijinsky. Imediat după Revoluție, Dornhelm s-a întors în România, la Timişoara, pentru a realiza documentarul „Requiem for Dominic", nominalizat la Globul de Aur pentru „Cel mai bun film străin”, la Austria's Official Selection, în 1991 și pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film de limbă străină".

Dornhelm a regizat si alte producţii ale USA Network: „RUDY: The Rudy Giuliani Story" (cu James Woods si Penelope Ann Miller), „Sins of the Father" (cu Tom Sizemore, Ving Rhames si Richard Jenkins), „RFK” (cu Linus Roache in rolul lui Robert Kennedy) și „Anne Frank". Acesta din urmă a obținut 11 nominalizări Emmy și un premiu pentru „Cea mai bună miniserie" în 2001.

Alta producţie este „Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald" pentru care actrița Helena Bonham Carter, în rolul principal, a fost nominalizată la Oscar la categoria „Cea mai bună actriţă". În 1995, „The Break", un thriller politic, a deschis Festivalul International de Film de la Dublin.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.