This page doesn't have a translation yet

Data

Sept. 4, 2023

Sărbătoare pentru PLAI - 18 ani de activitate pentru comunitate

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Deja cunoscutul festival PLAI ajunge în pași rapizi la ediția cu numărul 18. O întreagă comunitate stabilită în Timișoara s-a coagulat în jurul acestui brand, care an de an oferă o serie amplă de activități pentru un public de toate vârstele la Muzeul Satului Bănățean. Andreea Iager-Tako, Andrea Curuț și Flavia Buzgar ne povestesc ce se întâmplă anul acesta la festival și ce înseamnă spiritul PLAI.

PLAI 2019, credit foto: arhiva PLAI
PLAI 2019, credit foto: arhiva PLAI

Ce poate experimenta anul acesta publicul tânăr la PLAI?

În 2023, PLAI evoluează din formatul de festival și dezvăluie un proiect dedicat moștenirii acestuia și anului Capitalei Europene a Culturii.

PLAI iese de pe teritoriul Muzeului Satului Bănățean punând lumina pe partenerii săi, la ei acasă, desenând un traseu de explorare urbană care să sărbătorească orașul. Descoperind noi valențe ale Timișoarei, acest format provoacă ideea de festival, de sustenabilitate și de viitor al comunităților, propunând ideea de comunitate de comunități reunite. Moștenirea PLAI trăiește prin toată această efervescență de activare care are ca punct central, în Piața Unirii, structura arhitecturală mobilă TIMISIEN – dând credit rădăcinilor care au dat naștere orașului, comunităților și realităților noastre de astăzi.

𝗣𝗟𝗔𝗜 𝟭𝟴 TIMISIEN Architects of Air by Alan Parkinson, fotografie: arhiva PLAI
𝗣𝗟𝗔𝗜 𝟭𝟴 TIMISIEN Architects of Air by Alan Parkinson, fotografie: arhiva PLAI

PLAI 18 se va îndrepta către public și va oferi ateliere, activități pentru toate vârstele, experiențe muzicale, proiecții de filme, spectacole de teatru și activări artistice în 18 spații în aer liber și spații interioare din întregul oraș. Toate evenimentele vor fi accesibile publicului, din dorința de a duce și a trăi spiritul PLAI alături de cât mai multă lume, celebrând, ca la prima ediție, diversitatea în toate formele ei, acum la scara orașului. Moștenirea pe care ne-o dorim pentru Timișoara este în fiecare dintre noi, cei care o locuim și o vizităm. PLAI, ajuns la maturitate, se uită la aceste interacțiuni și experiențe care ne marchează și ne fac mai buni, împreună.

PLAI 2018, fotografie: arhiva PLAI
PLAI 2018, fotografie: arhiva PLAI

Un program care unește atâtea forme de exprimare artistică se clădește în timp, cu o echipă dedicată și cu susținerea aferentă. Cum se pregătește PLAI?

PLAI este un maraton continuu și un spirit care nu se stinge. Din momentul în care se încheie o ediție începem să lucrăm deja la cea viitoare. Planificăm, explorăm idei noi, urmărim ce a mers bine și ce nu, de ce, căutăm răspunsuri pentru ce e relevant, necesar și ce ne aduce împreună. Un an întreg visăm la fiecare PLAI și suntem recunoscători pentru fiecare dintre activităţi, aşa diverse şi unice cum sunt. Festivalul e un vis realizat nu numai datorită echipei de voluntari, dar şi finanţatorilor, sponsorilor, partenerilor culturali şi, foarte important pentru noi, tuturor celor care vin să se bucure de el, experimentându-l. PLAI a fost mereu despre a explora noi 'drumuri', a pune întrebări, a explora moduri de exprimare, culturi, unghiuri și acțiuni. Uneori lucrăm la sub-proiecte care pot dura, ele în sine, ani de zile - precum TIMISIEN - iar această cercetare continuă nu se termină niciodată.

De 18 ani încoace, publicul a crescut odată cu voi. Cum vedeți evoluția sa?

PLAI e extrem de norocos să se bucure de un public extrem de fidel, care l-a trăit indiferent de line-up și de vreme: de la adulți care vin an de an, adolescenți din primele ediții, care acum își aduc copiii, iar, începând de anul trecut, copii născuți la primele ediții, care acum fac parte din echipă...

Fiecare parte din PLAI a crescut odată cu festivalul: echipa de voluntari, dintre care o parte ne-au devenit parteneri având propriile lor proiecte, parteneri care s-au dezvoltat, colaborări care s-au înfiripat la PLAI și au devenit proiecte reprezentative pentru comunitate și oraș - exact ceea ce iubim și vedem extrem de valoros în orașul nostru: o mare și diversă societate civilă activă, preocupată, pasionată, care se concentrează pe pe subiecte multiple, atât de valoroasă și puternică atunci când vine împreună!

citizenit PLAI 2016, fotografie: arhiva PLAI
citizenit PLAI 2016, fotografie: arhiva PLAI

Cum devine un astfel de eveniment anual o piatră de temelie pentru oraș, depășind riscuri care îi pot întrerupe continuitatea?

Am putea să o cităm pe Ancuța Coman Boldișteanu, partener colaborator al evenimentului: „PLAI e ca Paștele și Crăciunul, se întâmplă an de an, e tradiție; nu există septembrie fără - atât e de firesc.” Dar, adevărul este că, fiecare ediție a fost rodul unui efort colosal și nu luăm de-a gata sau ca un bun existent PLAI. El va exista cât timp un grup de oameni care își iubesc comunitățile din jur vor dori și vor depune acel efort să-l organizeze. Ne bucurăm de fiecare ediție ca și cum ar fi un dar și ar putea fi ultima. Să fim împreună, dezinteresat, autentic și cu dorința de a învăța unii despre alții este prețios.

PLAI a reușit să dezvolte o întreagă rețea de artiști, artizani, educatori și entuziaști. Care e rețeta medierii unor colaborări de lungă durată?

An de an aducem la PLAI peste 50 de organizații, iar anul trecut am ajuns aproape de 90: ONG-uri, artizani, artiști, activiști, instituții de învățământ, teatre, centre culturale, organizații sportive, ambasade și organizații internaționale, dar și mulți oameni activi care fac parte din grupuri de inițiativă. Mulți sunt fideli PLAI, cu peste 10 ediții de participare, își programează calendarul propriilor proiecte astfel încât să fie disponibili, se pregătesc din timp pentru weekendul de PLAI. S-au dezvoltat, inspirat, susținut, au colaborat în noi proiecte, elemente esențiale pentru „sănătatea“ comunităților și a orașului, iar PLAI a fost unul dintre acele contexte care au facilitat aceste experiențe. Ne simțim mereu onorați să îi conectăm, să fim martori ai transformării lor și să le fim aproape și de folos tot timpul anului. Nu există o (1 singură) rețetă. Iar acest efort nu are termen limită. E o activitate pe care o faci constant. Fiecare om, organizație, subiect de acțiune, context e diferit. Noi folosim mult empatia, încercăm să fim sprijin, iubim să conectăm idei, oameni, resurse, și ne deschidem mereu „casa” pentru a acomoda orice proiect care poate servi pentru comunitate.

PLAI 2015, fotografie: arhiva PLAI
PLAI 2015, fotografie: arhiva PLAI

Știm programul din acest an. Cum se conturează programul pentru anul ce urmează?

De câțiva ani buni am surprins elementul educațional pe care PLAI, ca mișcare și fenomen social, îl oferă celor care aleg să pună umărul să îl viseze: am numit asta Volunteering Academy și este bagajul de experiențe adunate de-a lungul edițiilor, pe care încercăm să-l transmitem mereu generațiilor următoare. Un voluntar PLAI e alături de o grămadă de proiecte locale în tot timpul anului și începe să își schițeze propriile proiecte. Ne punem mereu întrebarea despre „ce urmează?”, dar din perspectiva relevanței, eticii sociale și de mediu, ceea ce include o mare parte din felul în care alegem să venim împreună ca și comunitate și trăim experiențe culturale care ne definesc. Ne plac provocările pentru că vedem rolul mișcărilor voluntare, orientate spre comunitate, de a le căuta soluții. De multe ori am ales astfel de experimente precum a nu anunța nici un line-up muzical (în 2015) sau a nu face niciun fel de promovare outdoor în afară de Canapeaua Socială construită alături de trecători (în 2014), sau Doina - cea mai mare pictură murală pe o clădire istorică din România (în 2013). Unii au spus că inclusiv alegerea Muzeului Satului Bănățean, în 2006, când toate evenimentele se întâmplau doar în Piața Operei, a fost un experiment... Căutăm constant relevanța pentru comunitate - aceasta este seva în planificarea și a anul 2024.

Puteți afla întregul program al festivalului PLAI pe site, Facebook iar cu toate activitățile echipei puteți fi la curent pe canalele Centrului Cultural Plai.

PLAI 18 este un proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Acţiune finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Inspirat de: UniCredit Bank

Parteneri premium: Profi, Flex

Partener mobilitate: Mercedes-Benz

Partener logistic: CTPark Romania

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.