This page doesn't have a translation yet

Data

Oct. 23, 2023

Sit+Read - târgul de publicații independente

Power Station
Cauți în programul Timișoara 2023 idei și resurse interesante pentru profesori și părinți, educatori, tineri activi în viața orașului și copii curioși?
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara îți oferă o serie de materiale despre organizații și evenimente din programul Timișoara 2023 care se adresează publicului tânăr.

Această serie de interviuri este energizată de Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și derulată de către Centrul de Proiecte.

Sit+Read Artbook Fair este un târg de publicații care unește artiști, colective de creatori, studiouri și inițiative tip artist-run space (spații administrate de artiști), creatori de fanzine, edituri mici, librării independente, atât din România, cât și din străinătate. Încă din 2017, anul fondării, inițiativa oferă loc de cunoaștere și un spațiu fizic de dialog între creatori și public. Florin Fâra, inițiatorul evenimentului, ne povestește despre filosofia din spatele organizării unui astfel de târg și ne oferă detalii despre programul din perioada 26-29 octombrie, atunci când publicul poate vizita MX –Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, din Timișoara.

În fotografie: Florin Fâra, inițiatorul Sit+Read Artbook Fair desfășurat în 2019 la Saccade, sursa: arhiva Sit+Read
În fotografie: Florin Fâra, inițiatorul Sit+Read Artbook Fair desfășurat în 2019 la Saccade, sursa: arhiva Sit+Read

Cum ți-a venit ideea de a organiza un astfel de eveniment?

Decizia de a iniția Sit+Read (inițial numit BAZAR) a pornit din dorința de a crea un eveniment unde artiștii și creatorii independenți să poată împărtăși munca lor cu publicul larg. Am considerat că un târg ar putea să aducă împreună acești creatori și să ofere o oportunitate publicului de a descoperi lucrări unice și originale: ilustrații, printuri, fanzine self-published, benzi desenate, dar și creații vestimentare sau obiecte de ceramică.

Sit+Read a crescut treptat, ajungând anul acesta la peste 60 de participanți, o surpriză și pentru noi. Deși ne adresăm unui public cu un interes special, acest lucru nu înseamnă că lucrările noastre nu pot stârni curiozitatea și interesul oricui. Pe viitor suntem hotărâți să continuăm să aducem invitați captivanți și să cultivăm o comunitate implicată.

Sit+Read Artbook Fair 2021, standul lui George Roșu, fotografie de Seba Tătaru, sursa: arhiva Sit+Read
Sit+Read Artbook Fair 2021, standul lui George Roșu, fotografie de Seba Tătaru, sursa: arhiva Sit+Read

Ne poți oferi un context pentru cum ajunge o publicație și/sau editură să fie considerată independentă și ce presupune?

Procesul prin care o publicație sau o editură devine considerată independentă poate varia, nu este definit după o rețetă. De obicei, publicațiile independente sunt create și gestionate de artiști sau autori care au control creativ deplin asupra conținutului lor. Ei nu sunt supuși unor presiuni sau unor direcții dictate de edituri sau de vreun interes comercial. De asemenea, publicațiile independente tind să fie autofinanțate, și astfel să ofere libertate deplină în exprimarea viziunii artistice.

De obicei, publicațiile independente au tiraje mai mici și un public țintit mai specific. Acest context le permite să se concentreze pe creații de nișă și să ofere conținut de înaltă calitate pentru o audiență dedicată. Publicațiile independente încurajează creativitatea și experimentul. Ele pot oferi un spațiu pentru exprimare artistică neconvențională și pot aborda subiecte sau perspective care sunt adesea neglijate de publicațiile comerciale. Publicațiile independente pot avea adesea misiuni sau valori specifice, care pot include susținerea comunității locale, promovarea diversității culturale sau abordarea unor subiecte sensibile. Aceste aspecte sunt în mod obișnuit evidențiate în conținutul și mesajul publicației.

Sit+Read Artbook Fair la MX –Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, în 2022, fotografie @infi.ro, sursa: arhiva Sit+Read
Sit+Read Artbook Fair la MX –Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, în 2022, fotografie @infi.ro, sursa: arhiva Sit+Read

Așa cum ne îndeamnă și numele târgului, timp de cinci zile publicul este invitat să șadă și să citească. Pe lângă oferta de publicații care urmează să fie găsită la târg, programul conține lansări de carte, discuții cu artiști invitați și alte evenimente. Cum încercați să aduceți tinerii mai aproape de lectură?

Am invitat profesori de la licee din Timișoara și de la Facultatea de Arte și Design să aducă elevii și studenții lor la eveniment, pentru a explora cu atenție standurile, pentru a face loc curiozității și a se implica în atelierele creative. Asemenea evenimente reprezintă o oportunitate unică pentru ei datorită interacțiunii live cu artiști și autori ale căror creații originale le pot descoperi. Asta, pe lângă explorarea universului de ilustrații și publicații alternative.

Târgul este o sursă bogată de inspirație, el oferă elevilor și studenților stiluri și teme diverse. Astfel, încurajăm dezvoltarea unui ochi critic, dar și a unuia de apreciere pentru originalitate și inovație în domeniul ilustrației, fanzinelor, cărților de artist și pentru alte forme de publicații alternative.

Atelierele creative oferă, de asemenea, o modalitate practică pentru participanți de a-și exprima creativitatea și de a-și însuși noi abilități. Aceste ateliere pot stimula imaginația și dezvoltarea abilităților artistice, prin faptul că oferă experiențe interactive și educative.

Încurajăm educația prin artă, promovăm cultura artistică și inspirăm tinerii să exploreze lumea artei alternative.

Sit+Read Artbook Fair 2022, fotografie @infi.ro, sursa: arhiva Sit+Read
Sit+Read Artbook Fair 2022, fotografie @infi.ro, sursa: arhiva Sit+Read

Evenimentul Sit+Read Artbook Fair se organizează anual pe perioada unui weekend prelungit. Pentru pasionații care nu reușesc să ajungă ar exista posibilitatea vizitării librăriei de tip pop-up intitulată The Secret Garden Bookshop, unde tu ești gazdă și librar. Spune-ne care este povestea acestui loc, ce înseamnă să administrezi o librărie independentă și de ce ar fi important ca aceasta să fie în continuare deschisă în format fizic permanent pentru cititorii din Timișoara?

Deschiderea bookshop-ului a venit ca o extensie naturală. Pe lângă fanzine, cărți și reviste independente, bookshop-ul a fost creat ca un spațiu în care să poată fi găsite și alte forme de artă, precum obiecte de ceramică, tricouri, etc. Dar în acel spațiu am organizat și ateliere, târguri pop-up, expoziții, prezentări și artist talks, dezvoltându-se o comunitate mică și dinamică în jurul Indecis și The Secret Garden. Spațiul fizic a trebuit să-l părăsim în această vară, dar vom continua să organizăm evenimentele de până acum și să dezvoltăm mai mult partea de publishing. Sunt deja câteva colaborări în curs de desfășurare, abia aștept să le arătăm publicului. De asemenea, avem noi proiecte — o bibliotecă de fanzine și publicații independente.

-

Mai multe detalii cu privire la programul evenimentului găsiți pe website-ul oficial al evenimentului, precum și pe pagina de Facebook a Sit+Read Artbook Fair.

Sit+Read Artbook Fair face parte din Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Newsletter

The most important events in the city.
In your inbox, weekly.