HEI – House of European Institutes propune locuitorilor și teatrelor timișorene o întâlnire cu Compagnia Berardi Casolari pentru a contribui la sensibilizarea cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele surde, cu deficiențe de auz, nevăzătoare și cu deficiențe de vedere în ceea ce privește accesul la teatru.
HEI -House of European Institutes, un centru multicultural situat în Bastion 1, str. Hector 1 caută actori amatori și profesioniști, persoane cu sau fără dizabilități, pentru un atelier de artă dramatică incluzivă!
Compagnia italienească Berardi Casolari sosește în premieră la Timișoara pentru a susține o conferință despre teatrul incluziv și un atelier de lucru.
Te-ai întrebat vreodată cum resimt bucuria teatrului persoanele nevăzătoare, hipoacuzice, cu deficiențe de vedere și de auz?
Compagnia Berardi Casolari a fost înființată de o persoană cu deficiențe de vedere și este atentă la conflictele pe care individul le are cu el însuși și cu realitatea care îl înconjoară. Piesele de teatru pe care le pun în scenă se concentrează pe oximoronii, paradoxurile și contradicțiile epocii actuale:
„A povesti despre sine poate fi punctul de plecare pentru a povesti despre lume și, în același timp, a povesti despre realitatea ce ne înconjoară poate deveni un pretext pentru a povesti despre sine și a ne cunoaște mai bine.”
Dacă ești actor, persoană cu dizabilitate de vedere sau ești prieten cu o persoană cu dizabilitate și dorești să afli mai multe despre metodele de a realiza spectacole de teatru incluzive, te invităm să te înscrii la workshopul din 12-13 octombrie organizat la HEI – House of European Institutes.
Înscrierea se face pe e-mail,.la adresa: [email protected]
Număr locuri atelier: 12 persoane.
Sâmbătă, 12 octombrie - orele 10-15
Duminică, 13 octombrie - orele 15-20
Atelierul are loc în limba italiană cu traducere simultană în limba română.
„A SIMȚI SCENA”
Obiectiv: Participanții vor lucra la o idee ce devine material de scenă, la modul în care un cuvânt, o senzație și o experiență personală pot fi transpuse pe scenă, punând accent pe conștientizarea faptului că a povesti despre sine poate fi punctul de plecare pentru a povesti despre lume și, în același timp, a povesti despre realitatea ce ne înconjoară poate deveni un pretext pentru a povesti despre sine și a ne cunoaște mai bine.
Pornind de la o sugestie personală se ajunge, prin diferite tehnici teatrale, la realizarea de fragmente scenice (monologuri/dialoguri) ce pot fi considerate adevărate materiale utile pentru punerea în scenă.
Tehnici utilizate: training fizic, training vocal, exerciții de improvizație verbală, de improvizație scrisă, creare și realizare de imagini, analiză și studiu de scenă.
Parteneri: Institutul Italian de Cultură, Asociația Ceva de Spus.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.