Iubire. O identitate feminină

Ioana Nicoară s-a dezvoltat în ultimii ani în realizarea de filme de animație, proiecte culturale și personale folosind animația digitală, acuarelă, film, mediul digital 3D, realitatea augmentată. Proiectele la care lucrează sunt instalații augmentate multimedia prin care încearcă să testeze moduri cât mai inovatoare de a folosi realitatea augmentată. Pentru proiectul propus în cadrul Bursei de Creație Energie! primul pas este documentarea. Ioana Nicoară va realiza 3-4 interviuri cu femei care au traversat decepții identitate în urma doliului, a pierderii partenerilor de viață. Acumularea de perspective diferite și la vârste diferite puse în relație cu mai multe întrebări: este statutul social marital încă important pentru femei? Partenerul de viață ne poate influența imaginea asupra propriei identități? Doliul poate provoca o criză identitară? În ce condiții?

Un punct de pornire al investigației va fi cartea Anul gândirii magice de Joan Didion,dar și o poveste a familiei Ioanei Nicoară. La un an după moartea bunicului Ioanei Nicoară, bunica, în vârstă de 84 de ani, a murit în condiții misterioase. Suspiciunea familiei asupra unui suicid ascuns al bunicii, dintr-o criză mai degrabă identitară, povestea a declanșat în Ioana Nicoară ideea că pentru o femeie simplă înaintarea în vârstă o poate dezbrăca atât de puternic de identitatea rolurilor consumate (mamă, soție, îngrijitoare) încât ăși poate pierde sensul vieții. Ioana Nicoară a decis să investigheze povestea, dar și temă, căutând perspective diferite.

This project is part of the national cultural program "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and was funded through Energie! Burse de Creație grant by the City of Timisoara, through the Center for Projects.