"O interpretare simfonică a muzicii tradiționale bulgărești"

Prezentul proiect inovator propune reinterpretarea muzicii tradiționale bulgărești prin intermediul unui concert simfonic organizat în colaborare cu Filarmonica Banatul Timișoara. Această inițiativă, condusă de compozitorul Denis George Ardelean, aduce un plus de culoare a moștenirii culturale bulgare. Prin adaptarea orchestrării simfonice, proiectul urmărește să ofere o experiență captivantă și inspirațională publicului larg, încurajând astfel explorarea noilor dimensiuni ale artei. Evenimentul, intitulat Glas: "O interpretare simfonică a muzicii tradiționale bulgărești", va fi desfășurat în Timișoara, în încinta Filarmonicii Banatul Timișoara. Această inițiativă nu doar promovează și susține cultura bulgară, dar și facilitează dialogul intercultural și dezvoltarea turismului cultural. Cu o participare estimată de aproximativ 500 de persoane și accesibilitate pentru grupurile vulnerabile, proiectul se proiectează să devină un exemplu de incluziune culturală și reprezentare comunitară. Această primă ediție servește ca punct de plecare pentru extinderea sa la nivel european, având Bulgaria ca primă destinație.
 
Prin urmare, concertul simfonic reprezintă nu doar o oportunitate de a îmbogăți viața culturală, ci și un mod inovator de a promova și conserva tradițiile și identitatea bulgară prin intermediul artei. Acest concert de muzică simfonică sublinează și evidențează bogăția culturală locală dar și europeană prin: explorarea patrimoniului cultural, integrarea elementelor folclorice locale și internaționale, colaborarea cu artiști locali, stimularea dialogului intercultural și multe altele. 

Un concert de acest gen contribuie direct și semnificativ la creșterea ineresului și importanței culturii în comunitatea timișoreană, facilitând la dezvoltarea accesului cultural prin mai multe moduri, precum: diversificarea ofertei culturale (organizarea unui astfel de concert aduce o diversitate nouă și bogată în peisajul cultural al orașului), îmbogățirea cunoștințelor și experiențelor culturale (participarea la un concert de muzică simfonică bulgăreasca oferă oportunitatea locuitorilor din Timișoara să descopere și să se familiarizeze cu cultura bulgară, inclusiv cu tradițiile, istoria și moștenirea muzicală a acestei țări), promovarea dialogului intercultural (prin intermediul artei și culturii, se pot întâlni și interacționa oameni din diferite medii și culturi, ceea ce poate duce la o mai bună înțelegere și apreciere reciprocă), stimularea interesului pentru muzica simfonică (în timp ce mulți oameni din comunitate ar putea fi familiarizați cu muzica populară sau contemporană, un concert simfonic poate reprezenta o experiență nouă și captivantă, care să îi atragă pe oameni să exploreze și să se implice mai mult în domeniul muzicii simfonice), etc.

În concluzie, realizarea unui concert de muzică simfonică cu piese tradiționale bulgărești joacă un rol important în promovarea și susținerea culturii bulgare, în încurajarea dialogului intercultural și în dezvoltarea industriei culturale și a turismului cultural în Timișoara, dar și în întreaga regiune și nu numai.  Acest eveniment aduce o plus valoare culturală dar și artistică în ceea ce privește promovarea culturii, artei și a tradiției prin muzică. Este primul eveniment (concert) de acest gen ce se va organiza în Timișoara.

The project is part of the national cultural program "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the Legacy Timișoara 2023 program, carried out by the Project Center of the Municipality of Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the Ministry of Culture's budget.