Unitate în diversitate - Basme românești și africane (ediția a II-a)

Copiii sunt o categorie de public care nu trebuie neglijată, fiindcă de felul în care ei sunt educați depinde societatea de mâine. Asociația Culturală INTERAKT ARTS, în parteneriat cu Asociația BIS din Sibiu și Asociația Diogene din Timișoara, dă startul ediției a II-a a proiectului Unitate în diversitate - Basme românești și africane. Aproximativ 250 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani, din patru unități școlare din Timișoara (Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială nr. 19 și Colegiul Bănățean) vor lua parte la un dialog intercultural, bazat pe identificarea similitudinilor între patrimoniul cultural imaterial al basmelor românești și al celor africane. Proiectul urmărește crearea în Timișoara a unui mediu cultural interactiv, deschis, accesibil, pentru diverse categorii de vârstă sau sociale, și conștientizarea importanței educației nonformale, culturale, pentru dezvoltarea potențialului individual și colectiv.

În datele de 3 și 4 iunie 2024, elevii din școlile partenere vor asista la un spectacol de teatru în regia lui Bogdan Sărătean, produs de Asociația BIS, având la bază un basm african. În distribuție se vor afla Andrada Grosu și Shama Leah (actriță de origine ugandeză), care au încântat publicul și la ediția anterioară. În fiecare școală spectacolul va fi prezentat de două ori.

Cele opt reprezentații vor fi urmate de ateliere cu actrițele-tainer în cadrul cărora copiii vor învăța jucându-se. Ei vor descoperi lucruri noi despre fauna, flora și obiceiurile locuitorilor Africii și vor discuta despre motivelele de largă circulație care se găsesc în basme din zone geografice diferite. De asemenea, vor fi încurajați ca în zilele ce vor urma până la încheierea anului școlar să imagineze propriile povești sau desene, pornind de la experiența pe care au trăit-o ca spectatori. 

Într-o etapă ulterioară a proiectului, creațiile copiilor vor fi colectate, iar pe baza lor, în luna iulie, echipa artistică va scrie un nou basm, cu acțiune plasată în Timișoara. Basmul va fi înregistrat audio într-un studio, la o calitate sonoră foarte bună. La începutul anului școlar următor (9 septembrie – 9 octombrie 2024) elevii vor avea acces la produsul rezultat, fie prin lectura cadrelor didactice, fie prin înregistrarea audio, oferită dascălilor în format digital. 

The project is part of the national cultural program "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the Legacy Timișoara 2023 program, carried out by the Project Center of the Municipality of Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the Ministry of Culture's budget.