Vernisaj: Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești

Asociația „Inițiativă în Educație” și Muzeul Stefan Jäger vă invită cu entuziasm la vernisajul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”, marți, 19 martie 2024, de la ora 18:00, a Centrul de Proiecte Timișoara, str. Vasile Alecsandri, nr. 1.

„Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești” este o expoziție ce va aduce în prim-plan frânturi îmbibate în parfumul vremurilor de odinioară.

Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia, un veritabil păstrător al tușelor care exhală o boare de arhaitate, reprezintă spațiul în care pictorul șvab Stefan Jäger a așezat culoarea pe pânze cu iz atemporal. Acestea surprind instantanee ale vieții cotidiene a primei jumătăți a secolului XX. Timpul, noțiune cu valențe atât de paradoxale, părea că are un alt ritm în vremurile în care muncile agricole și cele casnice se împleteau într-un firesc al tihnei și al lucrului bine calculat.

Expoziția va conține bunuri etnografice care întregesc imaginea etniei ce și-a pus amprenta asupra Banatului începând cu a doua jumătate a veacului al XVIII-lea.

Veți descoperi cum mașina de cusut Singer a reușit să își croiască drum înspre prezent, cum pomul de Kirchweih înalță sentimentul sărbătoresc al vieții prin verdele buchetului de rozmarin ornat cu panglici colorate, cum reflexiile șvabilor de odinioară încă se oglindesc în jurul nostru.

Aceste porți înspre trecut trebuie văzute cu sens dual - atât ca deschidere înspre o lume ce a apus, cât și invers - deschiderea lumii respective de a aduce prezentului fărâme din ceea ce (încă) ne definește.

Cristina Dema, curatorul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”, coordonează activitatea mai multor hotspoturi patrimoniale din Jimbolia. Această misiune, asumată conștiincios, este deopotrivă solicitantă și tonică. Pentru îndeplinirea ei, Cristina s-a implicat din 2016 încoace, în calitate de lider sau partener, în proiecte artistice, editoriale, educaționale sau culturale, precum: Tabăra de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”, Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, Cafeneaua Culturală ș.a.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 14 – 28 martie 2024 și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate. 

Spațiul este oferit de Centrul de Proiecte, în parteneriat cu Municipiul Timișoara.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „FORMA inEDU”.

Proiectul „FORMA inEDU” urmărește valorificarea resurselor culturale și integrarea artei în mediul școlar prin crearea de contexte educaționale care formează și consolidează competențele pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice și dezvoltă parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional în perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara.

Vă așteptăm cu drag!

This project is part of the national cultural programme "Timișoara European Capital of Culture in the year 2023" and is financed by the Power Station+ program | Creative schools, run by the Center for Projects Timișoara, with amounts allocated from the state budget, through the budget of the Ministry of Culture.

Part of

Image placeholder project

FORMA inEDU