LECTURĂ PERFORMATIVĂ cu Svetlana Cârstean

LECTURĂ PERFORMATIVĂ cu Svetlana Cârstean - în avanpremieră, poeme inedite din noua carte.
 
În tradiția parteneriatului dintre Fundația Art Encounters și librăria independentă La Două Bufnițe, vă invităm la o seară de poezie, artă și discuții cu Svetlana Cârstean. Astfel, spațiul expozițional de la sediul Fundației Art Encounters devine scena unei lecturi performative la intersecția dintre literatură și vizualitate.
 
Svetlana Cârstean va citi, în avanpremieră, poeme inedite din noua carte scrisă în mare parte la Timișoara în cadrul Rezidenței Literare La Două Bufnițe care a avut loc anul trecut, în luna noiembrie. Momentele de lectură vor fi intercalate de un dialog între Svetlana Cârstean, Oana Doboși, Raluca Selejan și public.

Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008), a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie șĭ a fost publicat în Suedia la editura Rámus în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, la Editura Trei. Volumul a fost tradus și publicat în Norvegia de către editura H//O//F, în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în română, în noiembrie 2016, la Editura Nemira, și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Traducerea poloneză, la Editura Lokator, a fost lansată în iunie 2019, iar în primăvara lui 2021, au apărut traducerile în daneză și norvegiană ale volumului Trado, la editurile Amulet și, respectiv, H//O//F. În ianuarie 2021, Svetlana Cârstean a publicat la Editura Nemira un nou volum de poezie, Sînt alta. Textele sale au fost traduse în diverse limbi: engleză, franceză, germană, italiană, suedeză, norvegiană, daneză, cehă, catalană, slovenă, spaniolă, poloneză, ebraică. A coordonat la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, “Cercul Poeților Apăruți”. Din 2016, coordonează colecția de poezie Vorpal, la editura Nemira. A inițiat și curatoriază seria de dezbateri și conferințe Intersecțiile de miercuri. Este de asemenea inițiatoarea, alături de scriitoarea Ana Maria Sandu, a proiectului de ateliere de citit, scris și dezvoltare a gîndirii critice în rîndul copiilor și tinerilor, Incubatorul de lectură.

Evenimentul face parte din seria de lecturi performative organizate de Art Encounters împreună cu Librăria independentă La Două Bufnițe în cadrul celei de-a cincea ediții a Bienalei Art Encounters - My Rhino Is Not a Myth. art science fictions - ce are loc între 19 mai și 16 iulie 2023 și care este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni.
Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, Tazz, MEWI și Dacoart.

Part of

Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions

Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is not …