Parallels. Timișoara/Novi Sad - Exhibition Opening

Vineri, 17 noiembrie 2023, ora 11:00, Muzeul Național de Artă Timișoara va organiza conferința de presă prilejuită de deschiderea, la Timișoara a expoziției „Parallels. Timișoara/Novi Sad”, rod al colaborării între Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska. Începând cu ora 18:00, publicul este invitat să participe la inaugurarea expoziției prezente în premieră la Timișoara.

Proiectul Parallels. Timișoara/Novi Sad, 2023, ediția a III – a face parte din seria de evenimente organizate în cadrul protocolului de cooperare semnat în decembrie 2019, în contextul Capitalei Europene a Culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023. Protocolul constă în organizarea a trei evenimente, o expoziție reprezentativă patrimoniului cultural al Galeriei Matica Srpska, la Timișoara, ce a avut loc în 2021, precum și o expoziție comună, organizată la Novi Sad în 2022 și la Timișoara în 2023.  

Colaborarea inițiată între Galeria Matica Srpska Novi Sad și Muzeul Național de Artă Timișoara, luând ca punct de origine valorile europene, are ca scop conservarea și valorificarea patrimoniului comun al regiunii, dar și  îmbogățirea și creșterea spirituală a publicului, prin transformarea celor două muzee în spații (inter)active, care să favorizeze dialogul cultural transfrontalier.

Expoziția „Parallels. Timișoara/Novi Sad” reprezintă o incursiune în istoria și cultura celor două orașe, Timișoara și Novi Sad, începând cu secolul al XVIII-lea și continuând până în prezent. Și anul acesta, expoziția reunește printr-un fir narativ logic, creații artistice selectate ca urmare a dialogului dintre cele două instituții culturale.

„Parallels. Timișoara/Novi Sad” va prezenta lucrări semnate de artiști reprezentativi pentru regiunea Banatului istoric, care se regăsesc atât în colecțiile Muzeului Național de Artă Timișoara, cât și în cele ale Galeriei Matica Srpska din Novi Sad. Nedelcu Zugrav Popovici (secolul al XVIII- lea), Ștefan Tenețchi (ca. 1720−1798), Konstantin Daniel, Sava Petrović (1794–1857), Pavel  Petrović (1818/19 – 1857), Ljubomir Aleksandrović (1828–1887), Donat Janos, Stevan Aleksić (1876 – 1923), Miroslav Pavlović (n. 1952) sunt câțiva dintre autorii lucrărilor care vor putea fi admirate la Timișoara, în perioada 17 noiembrie 2023 – 17 martie 2024.

Organizatori: Muzeul de Artă Timișoara și Galeria Matica Srpska
Co-organizator: Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara

Curatori: Mihaela Irimescu și dr. Aleksandra Čelovski

Project financed by Timis County Council

Part of

Parallels. Timișoara/Novi Sad

Parallels. Timișoara/Novi Sad