Screenings at Cinema Victoria II - Anticipation & Sighs

Scurtmetraje II: Anticipations & Sighs - Geocinema
Proiecții în cadrul Bienalei Art Encounters 2023
 
Bienala de artă contemporană Art Encounters 2023 prezintă o selecție de filme de artă care urmăresc firele narative ale unei ediții intitulate My Rhino is Not a Myth.
 
Patru seri de proiecții speciale au avut și au loc în patru zile distincte: 25 mai, 8 & 15 iunie, 6 iulie, de la ora 18:00, la Cinema Victoria.
 
Joi, 8 iunie, între orele 18:00–19:30, sunteți invitați să vizionați seara Geocinema, dedicată unui colectiv artistic renumit la nivel internațional, pentru care întreaga rețea globală de telefoane mobile, camere de supraveghere, sateliți și geosenzori, reprezintă, un aparat cinematografic descentralizat – în sine, o uriașă cameră de filmat.
 
Scurtmetrajele din a doua seară de proiecții a Bienalei Art Encounters fac parte din firul narativ Anticipations & Sighs, ce împrumută din ethos-ul Sci-Fi-ului distopic, privind lumi în colaps și moduri alternative de co-existență, punând accent pe interacțiuni umane și non-umane dincolo de limite narative.
 
Mai jos, selecția celui de-al doilea episod din seria de proiecții derulate sub egida Art Encounters:
1. Making of Earths (2021), 34’21’’
Geocinema (Solveig Qu Suess, Asia Bazdyrieva)
Pentru a observa o eclipsă totală, ar trebui să ne aflăm în cea mai întunecată parte a umbrei proiectate de un corp cum ar fi Luna, peste principala sursă de lumină, Soarele. Umbre întunecate verzui și violete s-ar instala pe măsură ce cerul s-ar întuneca într-o liniște îngrozitoare, iar soarele ar fi stins ca un cărbune incandescent. Istoria prezicerii acestui eveniment a coincis cu istoria prezicerii viitorului de pe Terra – timpul, furtunile, piața globală.
Filmul se desfășoară în interiorul unui cinematograf-glob situat în centrul Academiei Chineze de Științe, înaintea unor stații terestre de sateliți, a unor centre de cercetare climatică, a unor săli de conferințe și a unor peisaje în transformare. Prin privirea dezorientată a documentarului se mențin tensiuni între distanță și intimitate, totalități și fragmentări, trecut, prezent și viitorul Pământului.
 
2. AAA Cargo (2018), 34’10’’
Regizat de Solveig Qu Suess
Urmărind Noul Drum al Mătăsii, acest eseu-documentar abordează rețelele de distribuție care se extind în regiuni vaste între China și Europa. Este cartografiat prin imagini, interviuri, înregistrări de teren și înregistrări video WeChat găsite. Eforturile guvernului de a accelera circulația comercială sunt contestate de coregrafii mai mult decât umane de nisip, oameni și resurse. „Paralogisticienii” hackuiesc spațiul infrastructural prin intermediul guanxi-ului transnațional și al prieteniilor la distanță. Nisipurile din deșert, agitate de vânturile de vest, perturbă drumurile, căile ferate și, uneori, înghit orașe întregi. Printr-o dezorientare a simțurilor, corpurile și peisajele devin mobile.
 
Despre artiști:
Geocinema (Solveig Suess & Asia Bazdyrieva) este un colectiv artistic din Berlin și Kiev, care a desfășurat cercetări între 2018–2022 în ceea ce privește experimentele de imagine în mișcare, narațiune și gândire colectivă. Filmele acestui grup au sondat în munca de pe teren modalitățile de înțelegere și de percepție a Pământului, angrenate fiind în procese de creare și distribuție la scară largă a imaginilor și cunoașterii umane și non-umane. Cei din Grupul Geocinema au fost Digital Earth Fellows (2018–2019) și au fost nominalizați la Premiul Schering Stiftung pentru cercetare artistică (2020).
Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și cofinanțată de Ministerul Culturii și Administrația Fondului Cultural Național, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, TAZZ, MEWI și DacoArt.

Part of

Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions

Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is not …