Screenings IV: Streams of Navigation | Art Encounters Biennial 2023

Bienala de artă contemporană Art Encounters 2023 prezintă o selecție de filme de artă care urmăresc firele narative ale unei ediții intitulate My Rhino is Not a Myth. 

Trei seri de proiecții speciale au avut deja loc la Cinema Victoria. Cea de-a patra – și ultima – va avea loc joi, 6 iulie, între orele 18:00 – 20:00, atunci când sunteți invitați să vizionați un program cu filme de lung și scurtmetraj aparținând unor artiste a căror practică pendulează între diverse discipline, de la artă vizuală, la film și performance. 

Selecția realizată de echipa curatorială urmează cel de-al patrulea fir narativ din cadrul Bienalei, Streams of Navigation, care surprinde juxtapunerile dintre temporalități și istorii alternative, prezentând felul acestora de a trasa harta lumii și a practicilor artistice. 

Proiecțiile vor fi urmate de o sesiune Q&A moderată de Marius Stan (Art Encounters) cu regizoarele filmelor prezente la Timișoara: Monika Czyżyk, Selin Davasse și Thale Blix Fastvold.

Ultimul episod din seria de proiecții derulate sub egida Bienalei Art Encounters va cuprinde scurtmetrajele „Homo Economicus” (2021, 6’47’’) de Selin Davasse și „I am Hydra” (2021, 9') de Thale Blix Fastvold, reluate cu ocazia prezenței la Timișoara a autoarelor, precum și, în premieră, lungmetrajul „Bamboocene” / „I want to build a rocket” (2022, 78’) de Monika Czyżyk:

Doi astronauți în costume din Taobao ajung într-un sat chinezesc într-o manieră destinsă (de parcă ar cădea dintr-o capsulă spațială pe pământ). Puțin confuzi, se apropie de interpreții care practică opera Huangmei și încep să danseze pe muzică. Titlul filmului face referire la fenomenul circadian al aceluiași fel de bambus care înflorește simultan în diferite locații, ca o metaforă a dislocării timpului și spațiului care are loc atunci când amintirile culturale ale altor locuri se ciocnesc în contexte diferite.

Docu-ficțiunea „I want to build a rocket” face parte din proiectul multimedia Bamboocene: Memories of Synchronicity dezvoltat pe perioada câtorva ani de artistă. Filmat în locații din China, Finlanda și Polonia, filmul explorează mai multe teme: revitalizarea comunității, gentrificarea turistică, ficțiune ecologică, sincronicitate, bambus și programe spațiale internaționale.

Film de Monika Czyżyk (Producător, regizoare, director de imagine, designer de sunet și editor)

Producător: Song Yi; animație 3D, sunet: Gabriel de la Cruz; corecție culoare: Timo Teravainen; traducere: Dakota Guo, Siqian; scenografie: insta360 camera bamboonaut character design – Torsten Zenas Burn; muzică și elemente de sunet de la: Izabella Chrobok, Victoria Keddy, Norman Nodge, I-Shuo, Lin Barbora Xu.

Despre artiste:

Monika Czyżyk (n. 1989) este o artistă vizuală care activează în Helsinki. Lucrează în primul rând cu imaginea filmică în contextul documentarelor experimentale și a proiectelor sociale internaționale. În prezent, cercetează subiectul „grădinăritul reimaginat“ și colectează argilă din surse locale pentru arderea cuptoarelor făcute acasă.

Selin Davasse (n. 1992) s-a născut la Ankara, însă trăiește și lucrează la Berlin. În practica ei de cercetare bazată pe performance, reutilizează tehnici literare și performative disparate pentru a imagina și a pune în aplicare etica unui trecut alternativ, a unui prezent și viitor speculativ. Compusă din texturi narative și sonore, opera ei condensează sisteme de gândire în expresii feminine intime și le prezintă în cântec sau discurs, adesea cu straturi jucăușe și participative. Este autoarea scurtmetrajului HOMO ECONOMICUS din program.

Thale Blix Fastvold (n. 1978) este o artistă vizuală și curatoare din Norvegia care lucrează cu fotografie, film și performance. Prin lucrările ei, își propune să utilizeze cercetarea artistică ca răspuns la provocările ecologice actuale, în particular în cadrul ecofeminismului, al colaborărilor dintre specii și al inteligenței non-umane. Este autoarea scurtmetrajului I AM HYDRA din program.

 

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și cofinanțată de Ministerul Culturii și Administrația Fondului Cultural Național, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, TAZZ, MEWI și DacoArt.

Part of

Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions

Bienala Art Encounters 2023, My Rhino is not …