Tree Nursery. 1306 Plants for Timisoara

Piața Victoriei, punctul 0 al orașului, locație reper a Timișoarei, este foarte rar utilizată ca un spațiu de repaos, de stat. În mod obișnuit, cei mai mulți utilizatori percep piața pe orizontală, ca un loc de trecere.

Proiectul ne propune să privim Piața Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălțime. Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara, este o instalație temporară, efemeră, realizată dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului larg și vor funcționa ca puncte de belvedere, oferind o perspectivă inedită asupra pieței; totodată, fiecare nivel al pepinierei va spune povești ale Timișoarei și va acomoda multiple activități culturale. 

Componenta vegetală a proiectului integrează straturi succesive de natură, de la specii perene de arbori, arbuști și plante floricole la specii anuale (productive și ornamentale) produse în grădinile comunitare din Timișoara sau la instituții de cercetare și învățământ superior horticol. Proiectul își propune astfel să transmită un mesaj puternic în ceea ce înseamnă biodiversitatea urbană ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta la aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și a societății în general. Prin componenta naturală, Pepiniera aduce în discuție problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului.

Organizator: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș
Echipa de proiect: Anca Teslevici, Alexandra Trofin, Ema Cristescu, Antoniu Sicra
Autor concept instalație: MAIO Architects
Proiect de arhitectură: Studio Nomadic – Victor Popovici, Silvia Tripșa
Design cu natura: Studio Peisaj – Alex Ciobotă, Raluca Rusu
Colaborator schele: ABT Motion Rigs – Adrian Vișenoiu
Colaboratori specialități: Blaser – Bogdan Sere, DeBoot - Silvian Tecu, Melbo Instal: Emilian Zmeu, Emesis
Parteneri: Horticultura, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate USV Timișoara, GreenFeel

This project is part of the Cultural Programme Timișoara 2023 – European Capital of Culture and is co-founded by Timișoara City Hall through the Center for Projects and The Romanian Order of Architects through the Architectural Stamp Duty.

Powered by: Banca Transilvania

Part of

Look at the City 2023

Look at the City 2023