Vernissage Parallel Worlds - Spotlight Heritage Timisoara

În cadrul expoziției care va fi deschisă 12 mai - 23 august 2023 vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor 5 cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii). Aceasta cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii și diplome de breaslă.

Vernisajul din 12 mai 2023 va fi transmis online si poate fi urmarit aici.

Prin acest eveniment dorim să propunem publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, reunind intr-o singură expoziție, toate expozițiile anterioare cu viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

Viața cartierului Giroc din Timișoara este ilustrată complex într-o metaforă a oglindirii lumii reale prin arta contemporană, a unui jurnal de familie realizate de dr. Sorina Jecza Ianovici și introspecție asupra industrializării comuniste și Revoluției din 1989 prin selecții furnizate de Muzeul Revoluției din 1989, imagini realizate de Constantin Duma. Simțul Gustativ va fi prezent prin experimente chimice de reproducere a gustului, de transpunere în lumea materială a gustului cafelei, ciocolatei și vinului, gusturile alese pentru anul 2023.  

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Part of

Spotlight Heritage Timișoara 2023

Spotlight Heritage Timișoara 2023