Eufonia Festival | Music for all

Eufonia Festival s-a născut din dorința organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional. Revitalizarea interesului pentru muzica clasică, cultivarea publicului, în special a celui tânăr, organizarea de cursuri de măiestrie și concerte pentru tineri sunt mijloacele prin care ducem la împlinire scopul pentru care a fost creat festivalul.

A șasea ediție a Eufonia Festival se intitulează Music for all și subliniază puternicul caracter social al acestuia. Vom face diferite categorii de persoane, care, din diferite motive nu au acces la cultură, să simtă că muzica clasică este noi toți, indiferent de statutul social, de ocupație, cultură ori religie. Limbajul universal al muzicii ne aduce, în acest an, alături de copiii cu dizabilități, de cei aflați în spitale, de tinerii din centrele de corecție, de deținuți, dar și de bătrânii din azile.

Eufonia Festival | Music for all va avea două componente: Eufonia Masterclasses (21 - 28 august 2023) și Baroque Academy (31 - 8 septembrie 2023).

În cadrul Eufonia Masterclasses, tinerii muzicieni din România au ocazia să învețe de la unii dintre cei mai buni artiști internaționali măiestria interpretativă. Astfel, muzicieni din țări precum Austria, Australia, Cehia, Elveția, Portugalia, Spania și România le vor preda cursuri de vioară, violă, violoncel, flaut, clarinet, corn, fagot și pian.

Eufonia Baroque Academy îl readuce la Timișoara pe Bernhard Forck, concertmaestru de peste 20 de ani al Academiei de Muzică Veche din Berlin, sub conducerea căruia se va desfășura această secțiune a festivalului. La fel ca în ediția precedentă, tinerii instrumentiști vor avea ocazia să facă parte dintr-o orchestră, să cânte cu arcușe baroce puse la dispoziție de către organizatori și să participe la workshop-uri. 

Tinerii muzicieni înscriși în proiect vor avea, de asemenea, ocazia de a afla de la Angelica Postu, pianistă și muzicoterapeută, cum poate trece un artist peste provocările pe care le întâmpină în carieră. Secțiunea de training mental este deja o tradiție a festivalului, care a introdus în premieră pentru România acest gen de curs în 2019.