CONEXIUNI ȘI TRANSFER CULTURAL LA GRANIȚA DINTRE EPOCI ȘI LUMI – MASĂ ROTUNDĂ

Proiectul de cercetare Hidden Galleries (Galerii Ascunse) examinează rolul religiilor din clandestinitate în procesele transformative din societățile Central și Est europene în secolul al XX-lea prin prisma arhivelor polițiilor secrete din această regiune. Cercetarea re-examieaza și re-contextualizeaza conținutul arhivelor polițiilor secrete din România, Republica Moldova, Ungaria și Ucraina cu scopul de a atrage atenția publicului asupra utilizărilor și semnificațiilor alternative ale arhivelor privind studiul confesiunilor minoritare.

Expoziția „CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele polițiilor secrete” se foloseste de imagini găsite în arhivele polițiilor secrete pentru a spune povestea modului în care statele totalitare din România, Ungaria, Moldova și Ucraina, au încercat să „captureze” religia pentru a controla și elimina pe cei pe care i-au considerat indezirabili. Materialele expuse explorează modul în care polițiile secrete au reprezentat, vizualizat și instrumentalizat grupurile pe care le urmăreau. Imaginile și materialele pe care le-au confiscat de la comunitățile religioase sau pe care le-au creat ei înșiși în cursul operațiunilor „antireligioase” au un dublu caracter: au fost folosite de poliția secretă ca probe incriminatoare împotriva comunităților, dar reprezintă in acelasi timp memoria, patrimoniul cultural și o mărturie a spiritul creator al acestor grupuri și indivizi. Discuția noastră își propune să exploreze felul în care ne raportăm la diferitele tipuri de conținut ale arhivelor poliției secrete, dimensiunea lor vizuală, estetică și etică precum și efectele pe care aceste documente continuă să le producă la mai bine de treizeci de ani de la prăbușirea regimului comunist. 

Vor participa profesor universitar doctor Silviu Rogobete, profesor universitar Vasile Docea, dr. Gabriel Andreescu, președintele Asociației Memorialul Revoluției drd. Gino Rado, conferențiar James Kapalo, dr. Anca Șincan, lector universitar Agnes Hesz, dr. Iuliana Cindrea Nagy. Moderator, Alexandru Groza, Manager Muzeul Ororilor Comunismului in Romania.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Part of

Conexiuni și transfer cultural la granița dintre epoci și lumi

Conexiuni și transfer cultural la granița dintre epoci …