Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici

Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici constituie o cercetare culturală și socială ce investighează impactul muncii și experiențelor asociate asupra sănătății mintale a lucrătorilor din domeniul curățeniei. Scopul este producerea unui produs artistic menit să atragă atenția și să reducă stigma asociată acestei ocupații, și a unor materiale de psihoeducație  pentru promovarea sănătății mintale în rândul subiecților cercetării. 

Cercetarea are în vedere următoarele aspecte: depistarea provocărilor întâlnite în această meserie, identificarea felurilor în care se raporteaza subiecții la munca pe care o prestează și cum percep stigmatul de om de servici, care este relația cu ceilalți angajați, cu managementul, cu familia lor, cu spațiul pe care îl deservesc. Un alt subiect de interes în realizarea cercetării îl reprezintă perspectiva schimbării și scenarii pentru viitor. De interes aici este modul cum țin pasul angajații în curățenie cu schimbările tehnologice care se produc în domeniul lor și cum îi ajută acestea, fizic și emoțional, în muncile pe care le prestează.

Proiectul are ca obiectiv consolidarea de legături cu un grup vulnerabil adesea neglijat, acela al angajaților în curățenie care, de cele mai multe ori, nu au acces sau nu manifestă interes pentru cultură. Dialogul cultural pe care proiectul îl promovează își propune să promoveze diversitatea meseriilor, să contribuie la conștientizarea publică a problematicile ce derivă din natura muncii prestatorilor acestor profesii, și să le ofere un sentiment de legătură socială, înțelegere, apartenență și sprijin.  

Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici este un derivat al cercetării culturale Normă dublă. Despre trăirile, traumele şi zilele libere din viața unei femei casnice care a făcut parte din Programul Cultural Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii,  în prim plan fiind, de data aceasta, persoanele care prestează munci invizibile din postura de angajați în curățenie. 

Proiectul se adresează publicului prin producerea unui text dramatic original care va fi montat sub formă de spectacol-lectură cu inserții video, urmat de discuții cu publicul; prin conceperea și tipărirea unor broșuri de psihoeducație ce vor fi distribuite, în mod gratuit, lucrătorilor în curățenie. 

Echipa de proiect:
Dramaturgie: Cornelia Iordache
Regie: Alexandru Mihăescu
Psihoterapeut: Arminda Arșoi

The project is part of the national cultural program "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the Legacy Timișoara 2023 program, carried out by the Project Center of the Municipality of Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the Ministry of Culture's budget.