Amintiri din Epoca de Aur este un film colectiv, scris și produs de regizorul Cristian Mungiu, constând dintr-o serie de scurtmetraje grupate în două părți, care prezintă legendele urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România.
Legenda activistului în inspecție
România, anii ‘80: la primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru pornește să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare și insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai.
Legenda fotografului de partid
În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarășul Ceaușescu își scoate pălăria în fața domnului Giscard D’Estaing, iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.
Legenda politrucului zelos
Curentul electric nu ajunge la Adîncatele, dar activistul sosit de la București insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la școală și pe ultimul cioban din vârful muntelui, căci învățătura te ferește de pericole de care nici n-ai aflat.
Legenda milițianului lacom
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliție Sandu primește de la cumnatul său un porc viu și se întreabă cum să-l taie în toiul nopții fără să prindă de veste colocatarii din bloc, iar fiul lui, Dănuț vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?