Network - Theatre Schools in Europe

Șapte școli de teatru europene se interconectează, la jumătatea lunii noiembrie, la Timișoara.  Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara, parte a programului cultural Sunlight Theatre, are loc în perioada 10 - 16 noiembrie 2023 și va reuni prezentări de spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timișoara, conferințe și un performance comun. Obiectivul central este crearea unui dialog cultural autentic între comunitățile școlilor de teatru europene. Evenimentul oferă un spațiu de întâlnire pentru profesori de teatru, specialiști, critici, directori de teatru, actori consacrați și regizori și invită totodată publicul din Timișoara la spectacol.

Studenți și profesori din școli europene de teatru vor avea oportunitatea de a se întâlni unii cu alții, pe de-o parte, într-un teritoriu al dialogului performativ, conturat de componentele evenimentului, pe de altă parte, acest spațiu a fost imaginat și clădit pentru a provoca o altă întâlnire esențială prin programul de spectacole propus: fiecare școală va exersa puterea ei de seducție în fața spectatorilor de pretutindeni, dar și din Timișoara și împrejurimile ei.

Evenimentul va reuni:

  • cele mai bune spectacole ale acestor școli de teatru europene;
  • ateliere conduse de artiști consacrați în Europa și în întreaga lume;
  • conferințe ale unor personalități artistice, care au marcat în mod decisiv arta transdisciplinară – sound, video mapping 3D, spațiu;
  • dezbateri în cadrul cărora profesorii, studenții și invitații speciali își vor defini spațiul dialogului pentru anumite teme arzătoare, care țintesc școala viitorului și substanța artistică a acesteia;
  • spectacole-lectură cu liceeni;
  • un perfomance comun, prezentat în fața publicului, în care sunt implicați toți studenții școlilor de teatru invitate.

La ediția din 2023 participă:

  • Academia Națională de Artă Dramatică „Aleksander Zelwerowicz” din Varșovia, Polonia;
  • Facultatea de Muzică și Teatru din Hanovra, Germania;
  • Academia de Artele Spectacolului Baden-Württemberg din Ludwigsburg, Germania;
  • Facultatea de Teatru a Universității Metropolitan din Manchester, Marea Britanie;
  • Universitatea Privată de Muzică și Artă a Orașului Viena, Austria;
  • Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow, Marea Britanie.

Este vorba de facultăți și academii de teatru și artele spectacolului cu discursuri artistice puternice și metode de lucru diferite, care vor prezenta în Timișoara spectacolele alese în urma unei selecții efectuate de echipa curatorială a evenimentului – Alina Mazilu și Florin Vidamski. La spectacolele invitate se adaugă producția realizată, într-un spațiu neconvențional, de Specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru (UVT), pornind de la textul lui Peter Handke Ora la care nu știam unii de alții, în regia lui Florin Vidamski.

Totodată, pe parcursul întâlnirii de la Timișoara, studenții participanți sunt invitați să fie parte dintr-un proiect de co-creație. Este vorba de o instalație umană, un performance care va fi prezentat în ultima zi a întâlnirii teatrale, în Sala Archa din campusul Universității Politehnica Timișoara (UPT). Conceptul acestui eveniment inedit de artă performativă este semnat de Diana Katharina și Kinga Ötvös.

Pentru deschiderea Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara, invitatul special al acestui an este Yves Marc - autor, actor, regizor, pedagog, recunoscut la nivel european. El propune publicului un spectacolul-conferință ”PUBLIC: MODE D’EMPLOI?”, creat în iunie 2023 de Compagnie Yves MARC - Théâtre du Mouvement  în colaborare cu Théâtre Victor Hugo de Bagneux, Association Ouest Rox Mirande, Pôle culturel Eauze pentru Festivalul de Mirande (Gers, Franța), cu care va participa anul viitor la Festival d’Avignon.

În cadrul secțiunii Network & Growth vor fi invitate trei personalități artistice, care vor susține conferințe pe teme transdisciplinare:

  • László Zsolt Bordos – LIGHT DRAWN SPACES. Multimedialitatea în artele performative – 3D mapping – architectural video;
  • Adrian Damian – BODY. SPACE. TIME. Spații scenografice în artele performative, instalații multimediale și folosirea noilor tehnologii ca formă de expresie artistică;
  • Dominik Strycharski – MUSIC HAS NO LIMITS. Proiect solo multi-dimensional, care combină muzica contemporană cu performance și electro-ambient.

”Căutări estetice în școlile de teatru pe ruta Europa de Est – Europa de Vest”/ ”Facultățile de teatru, încotro?”/ ”Teatrul de stat vs. teatrul independent” - sunt temele celor 3 dezbateri care vor fi moderate de criticul de teatru Daniela Șilindean.

Secțiunea include și 4 ateliere destinate studenților și elevilor participanți la întâlnirea teatrală.

Atelierele sunt susținute de:

  • Sergiu Matiș (Germania) – THE VISIBLE THINKING BODY. Navigation tools for movement, improvisation towards composition and choreography;
  • Dominik Strycharsky (Polonia) – MUSIC HAS NO LIMITS. Sound and music for performing arts;
  • Adrian Damian (România) – BODY. SPACE. TIME;
  • Ioana Jarda (Franța) – FOLLOW THE WHITE RABBIT! Teatru fizic și scriere creativă.

De asemenea, vor fi realizate șase spectacole-lectură bazate pe texte contemporane, selecționate de reputatul teatrolog Réka Dunkler, din dramaturgia țărilor de proveniență a școlilor de teatru invitate.

Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara este parte din proiectul Sunlight Theatre. Performative Dialogues. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Culturală Artmedia și Universitatea de Vest Timișoara prin Facultatea de Muzică și Teatru - specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană.

Parteneri: FLIGHT FESTIVAL, Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Asociația Culturală 360°, Institutul Polonez București, Centru Cultural German Timișoara, Linde, Asociația Lumea Voluntarilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB), Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran din Timișoara, KulturForum Europa e.V.

Paterneri media: Deutsche Welle, TVR, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, West City Radio, Radio România Cultural, Radio Temeswar.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Part of

Sunlight Theatre I Performative Dialogues

Sunlight Theatre I Performative Dialogues