Proiectul DiverCity contribuie la completarea și amplificarea rezultatului Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” prin crearea de contexte interdisciplinare și colaborative cu conținut cultural și educațional pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene.
DiverCity, orașul diversității, surprinde dimensiunea istorică particulară orașului Timișoara și pune în lumină moștenirea culturală caracterizată de diversitatea etnică ce a făurit regiunea Banatului.
Proiectul reflectă importanța educației pentru diversitate și dezvoltă competențele interculturale ale beneficiarilor.
„DiverCity” se derulează în trei direcții europene principale: diversitate artistică, diversitate etnică și diversitate demografică:
- Diversitatea artistică este explorată prin dans, fotografie, pictură cultură scrisă, teatru, arhitectură, sculptură.
- Diversitatea etnică este surprinsă prin integrarea minorităților locale în activitățile proiectului, prin oferta culturală în limbi diferite, prin descoperirea patrimoniului imaterial în activitățile culturale culinare, dansuri și povești populare și prin celebrarea săptămânii interetnice. Activitățile propuse se vor desfășura în colaborare/coproducție cu: Consulatul Sârbesc din Timișoara, Comunitatea bulgară din județul Timiș, Mișcare de Conservare și Centrul de Voluntariat, Pancevo, Centrul Cultural German
- Diversitatea demografică este reprezentată prin categoriile diferite de public căruia ne adresăm (public tânăr vs. adult, public din mediul rural vs. mediul urban), categorii vulnerabile de public (refugiați, public cu deficiențe, public din medii socio-economice dezavantajate, evenimente de încurajare a femeilor în antreprenoriat cultural creativ). Expozițiile cuprind evenimente pentru activarea publicului și oferă acestuia diferite modalități de implicare: întâlniri cu artiști, ateliere și dezbateri filosofice pentru înțelegerea și interpretarea artei.
O componentă importantă a proiectului este cea de educație pentru diversitate. Aceasta cuprinde ateliere dedicate copiilor și este realizată în parteneriat cu diferite școli din mediul rural al județului Timiș.
Proiectul cuprinde activități săptămânale deschise publicului în perioada septembrie - noiembrie 2024 și însumează peste 45 de evenimente care se desfășoară în diferite localități din județul Timiș.
The project is part of the national cultural program Timișoara 2023 European Capital of Culture and financed by the Timișoara.Next program, run by The Culture and Arts Centre of Timis County, with amounts allocated from the state budget, through the Ministry of Culture.