Sidy Thal

Teatrul Evreiesc de Stat București și Teatrul German de Stat Timișoara urmează să pună în scenă în toamna anului 2023, în coproducție, un spectacol despre atentatul antisemit care a avut loc în actuala clădire a Operei și a teatrelor din Timișoara cu prilejul turneului cunoscutei actrițe a acelei vremi, Sidy Thal.

Proiectul propune conceperea, realizarea și prezentarea către public a unui spectacol care pornește de la un eveniment petrecut în anul 1938 în Teatrul Comunal din Timișoara. În 26 noiembrie 1938, în actuala Sală Mare a Teatrului German de Stat, era programat un spectacol având-o în rolul principal pe actrița Sidy Thal, celebră în epocă. La câteva minute după începerea spectacolului a avut loc un atentat în urma căruia au murit patru oameni și aproximativ 70 au fost răniți. Spectatorii erau în marea lor majoritate evrei, iar atentatorii teroriști legionari.

Activitățile principale ale proiectului presupun scrierea textului dramatic, compunerea muzicii pentru spectacol, punerea în scenă și prezentarea spectacolului către public. Fiecare reprezentație va beneficia, la final, de un dialog cu publicul astfel încât audiența va avea ocazia să ofere un feedback artiștilor și organizatorilor implicați în proiect.

Spectacolul va reuni actori din ambele trupe, va fi jucat în limbile idiș, germană și română și supratitrat în limbile română și engleză. Va fi prima colaborare atât de strânsă între două dintre cele mai importante instituții teatrale din România care își desfășoară activitatea în limbi ale unor minorități naționale.

Proiectul face parte din Programul cultural național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Acest proiect face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.