Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” este un nou eveniment fanion care continuă moștenirea Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Proiectul este dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său, al cărui nucleu de cercetare a fost definit de Roberto Longhi, unul dintre cei mai fascinanți istorici de artă ai secolului al XX-lea. Picturile originale, din colecția Longhi, au fost aduse în atenția publicului în diverse selecții curatoriale, precum cea de la Palazzo Caffarelli, Muzeele Capitoline din Roma în 2020, Italia, la Muzeul de Arte Frumoase din Caen, Franța în 2021 și în 2022 la Castelul Regal din Varșovia, Polonia.
„Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” la Muzeul Național de Artă Timișoara în 2024 are în vedere prezentarea în premieră în România a unei picturi originale de Caravaggio realizată în 1597, acompaniată de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență, precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst, etc. Alături de pictura lui Caravaggio și de reprezentanții stilului “caravaggesc”, publicul va avea oportunitatea de a descoperi un dialog vizual între două colecții dintre care se distinge o lucrare de inspirație caravaggescă din colecția de artă europeană fondată de Ormos Zsigmond, în 1872.
Cele 43 de opere reprezintă reflexele inovației caravaggești, însușite cu măiestrie de către 33 de creatori ai picturii europene.
În mod excepțional, prin intermediul expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” publicul va putea admira pictura originală a lui Caravaggio, alături de opere de artă care evidențiază influența sa în rândul pictorilor contemporani vremii sale, cât și contribuția acestuia la ceea ce avea să devină barocul european ca deschizător de drum al modernității picturii la nivel mondial.
Expoziția va avea loc in perioada 16 Noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, în Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc, în spațiile expoziționale în care Muzeul Național de Artă Timișoara a organizat expoziția „Brâncuși – Surse românești și perspective universale”.