SEA 2023 - Circumeuropa

Expediția SEA 2023 a echipajului Circumeuropa, un proiect care sparge formatele clasice, o „caravană” pe apă, pornește la drum pe 27 mai, la ora 10:00 cu barca „Vulpea” din spatele Catedralei, zona Pod 16, prin ecluzele de la Sânmihaiu Român și Uivar, pe Dunăre și apoi pe mare către Elefsina, înconjoară continentul și se întoarce la Timișoara de la Marea Nordului pe rețeaua de canale, râuri și Dunăre. Călătoria pe mare și Oceanul Atlantic este programată să se desfășoare cu velierul „Gaia”.

Odată cu finanțarea acordată de Centrul de Proiecte în urma apelului European Echoes (Proiecte medii finanțate, SEA 2023 – Circumeuropa Etapa I), pentru prima etapă a călătoriei pe apă în jurul Europei, pe ruta Timișoara – Elefsina, pe 3 mai Circumeuropa devine parte din TM23 și anunță calendarul evenimentelor deja programate.

  • 9 mai – expunerea bărcii „Vulpea” la concertul organizat de Casa de Cultură cu ocazia Zilei Europei în Piața Libertății
  • 10 – 22 mai – căpitanul Cristian Ilea inspectează și pregătește velierul Gaia și îl aduce din Lefkada la Sulina
  • 23 mai – echipajul Circumeuropa pune „Vulpea” pe apă, pe canalul navigabil Bega
  • 27 mai – plecarea, din spatele Catedralei Metropolitane, la ora 10:00. La 10:15 are loc un scurt moment muzical cu Petrică Ionuțescu la Podul de Fier.
  • Transbordarea de pe „Vulpea” pe „Gaia” se va întâmpla la Sulina.
  • În 25-27 iunie, la traversarea Bosforului va avea loc un concert pe barcă, cu livestreaming în Timișoara cu trompetistul Petrică Ionuțescu.
  • La Elefsina în 12 iulie și la Patras în 15 iulie vor avea loc reprezentații cu Ansamblul Timișul și, cu ocazia acestor evenimente culturale, se va demonstra și folosi aplicația Spotlight Timișoara pe echipamente de VR cu acces liber pentru public. Partenerul este Casa de Cultură a Municipiului Timișoara cu Ansamblul Timișul. La Elefsina expediția prezintă, de-asemenea, expoziția fotografului grec Nikos Economópulos.

Activitățile de cercetare se vor desfășura pe toată perioada expediției și vor consta din prelevarea de probe de apă și determinarea unor parametri biofizicochimici ai apei, punerea lor în context global prin compararea cu date colectate utilizând echipamentul de la bord și trimiterea anumitor probe la laboratorul partener pentru alte tipuri de analize.

SEA 2023 este prima expediție fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa (numele înseamnă navigație în jurul Europei), care pleacă din inima orașului Timișoara în mai 2023 și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene pentru a promova Timișoara în anul în care orașul deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, căpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine.  Echipajul care îi va fi alături este format din Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia și Doru Creț, președintele West Yacht Club.

Expediția este un eveniment umbrelă, oferind un cadru special pentru schimbul cultural cu orașele în care va ajunge și va găzdui ambasadori culturali ai orașului pe diferitele segmente de navigație. Este și un vehicul de cercetare, deoarece în timpul călătoriei va fi realizată o hartă a calității apei și a microorganismelor din apele parcurse, aceasta fiind o cercetare independentă importantă în domeniul ecologiei. Călătoria va fi documentată în social media și un documentar al acestei expediții unice care va arăta Europa dintr-o perspectivă mai puțin cunoscută va fi, de asemenea, produs. Iar, în final, inițiatorii speră ca proiectul lor să dea o nouă dimensiune unei axe de dezvoltare a orașului Timișoara, canalul Bega, într-un mod cu adevărat inedit și foarte ambițios, de la valoarea simbolică pe care un astfel de proiect îl poate avea pentru orașul-mamă – optimism, speranța într-un viitor mai bun și, indiscutabil, un prilej de mândrie pentru întreg polisul, până la toate viitoarele rezultate concrete. Documentarul produs în timpul expediției SEA 2023 va arăta timișorenilor și nu doar lor cât de departe se poate ajunge pe calea apelor, pornind chiar din inima orașului.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

This project is part of the national cultural programme "Timișoara – European Capital of Culture in 2023" and is funded through the European Echoes Timișoara 2023 programme, implemented by the Center for Projects Timișoara, with funds allocated from the state budget, through the budget of the Ministry of Culture.